dilluns, 24 de gener del 2011

Arròs amb Llet

L'olor d'aquestes postres m'omple el cor d'imatges. L'arròs amb llet, juntament amb els creps en formes que feia ma mare, són les postres de la meva infantesa.
Divendres vaig celebrar el meu aniversari i tot i que m'hagués agradat fer els Caramels cruixents de filo i xocolata (també de crema) de la Gemma, hem vaig oblidar que prèviament havien de fer-se glassons !!!
El cas és que vaig posar unes safates de fruita pelada i tallada a daus (mango, pera, pinya, poma, plàtan, kiwi i prèssec en almíbar) i uns profiterols. Em faltava un postre i la Thermonix m'ho havia de solucionar!!! Quelcom de posar al got i servir. Siiiiiiiii :O)
Fer-lo amb la Thermomix és taaaaant fàcil i surt taaaant bé que ho havia de compartir !!!


La recepta tal i com diu el llibre.
Ingredients per a 8 copes:
  • 1 i 1/2 litres llet sencera
  • 200 gr arròs rodó
  • 1 branca de canyella
  • La pell d'una llimona
  • 230gr de sucre
  • 60 gr mantega 
Preparació:
Primer cal encaixar la papallona al damunt de les fulles (cuchilles) al got de la thermomix. Aleshores posar al got la llet, l'arròs, la pell de la llimona i la branca de canyella. Programar 45 minuts , a 90º i velocitat 1. Anar a fer coses :O)
Quan hagin passat els 45 minuts afegir el sucre i la mantega i programar 10 minuts més també a 90º i velocitat 1. Tachaaaaan...
Servir en racions individuals. Jo en copes amb capacitat per a un cullerot i escaig d'arròs amb llet. Deixar temperar. Empolsinar amb canyella en pols i mantenir a la nevera.

Preparació tradicional: 


dijous, 20 de gener del 2011

A l'abordaaatge! Galetes pirata

L'Arnau, el Biel i el Guillem han fet 3 anys!!! I ha estat l'ocasió perfecte per a estrenar els talladors del baixell pirata i la calavera que vaig comprar fa més d'un any.  Yijaaaaa! Que bé que m'ho he passat amb aquestes galetes!!!


Darrerament nomès faig servir tres colors per decorar. És més fàcil calcular a l'hora de tenyir. Aquest cop he fet 1/4 de la glassa en marró, 1/4 en vermell i l'altra meitat en blanc. 
El marró l'he fet amb el colorant en gel de Wilton i el Vermell amb el colorant líquit del Dr. Oetker. La textura i la consistència molt bé. Com sempre una sola consistència per deliniar i inundar :O) 


La recepta de galetes de sucre per a decorar aquí. Amb aquestes mesures han sortit 24 galetes (12 vaixells i 12 calaveres)
La glassa amb la Termomix que la deixa en textura deliniat (un xic espessa) en només 30 segons. Com sempre 2 clares d'ou pasteuritzades + 400 gr de sucre llustre + 1 culleradeta de suc de llimona. Tot al pot 30 segons a velocitat 6 :O)


Si haguès tingut un rotu comestible color negre a algunes veles blanques els hagués dibuixat una calavera. Ummm .... el proper cop serà.
La festa divertida. Gràcies Montse, Núria i Mªajo :O) i respectius, es clar !!! hihihi  

P.S A veure si canvio l'ule de la taula... que de veure'l a les fotos ja em surt per les orelles.

Galetes de sucre

Aquestes son galetes bàsiques de debò. De gust neutre que lliga amb tot. No tenen cap misteri, son fàcils de fer, fàcils de tallar i no fallen mai.

Per a unes 24-30 galetes grosses (d'aprox. 15cm x 10cm) cal:
  • 300 gr de sucre blanc
  • 300 gr de mantega pomada
  • 3 ous
  • 1 i 1/2 cullaradetes de vainilla líquida
  • 675gr de farina
Preparació:
Barrejar la mantega pomada amb el sucre fins que quedi una massa ben homogènia. Aleshores afegir els ous, un a un, incorporar-los perfectament abans de posar l'altre. Barrejar i afegir la vainilla. A continuació afegir la farina a petites quantitats per tal que s'incorpori bé.

Ha de quedar una massa homogènia tipus plastilina que deixarem reposar a la nevera, ben tapada, un parell d'hores (o més)

Quan ja hagi reposat treure la massa de la nevera. Jo vaig agafant a grapats, els amaso un xic (ara sí) amb les mans i els estenc amb l'ajut d'un curro al damunt d'una superfície enfarinada. Si cal li afegeixo un polsim de farina. Com que no tinc el curro ajustable (Adjustable Rolling Pin) ni els anells-goma guia (Rolling Pin Rings)  ni la taula Dobord (Adjustable Dobord) ...

... faig servir un parell de llistonets com a guia per tal que la massa tingui el mateix gruix a tota la superfície. Potser no és massa sofisticat, però em funciona la mar de bé :O)

photo scrip

Un cop la massa esta extesa només cal tallar i  anar col·locant les galetes a una safata de fer galetes (cookie sheet) o bé a la safata de forn amb paper de cuina per coure. Sempre va bé deixar el pot de la farina a la vora per anar empolsinant la superfície i el curro si cal.

Coure les galetes entre 10 i 12 minuts a 170º
Deixar refredar les galetes completament en una reixa (cookie rack) Hihihi jo la meva vaig portar-la dels EUA l'any 96 i l'he fet servir mooooolt :O) (la reixa del forn també pot servir)
Les galetes han de guardar-se en recipients hermètics d'alumini, vidre o plàstic.  On es mantindran en condicions òptimes 4 setmanes pel cap baix.
Utensilis i qüestions a tenir en compte:

Per fer galetes és molt important que la mantega estigui al punt de pomada! Si pel que sigui ens hem descuidat de treure-la de la nevera unes hores abans... sempre podem tallar-la a daus petits (2x2) i estovar-la al microones a temperatura mitjana (650) en tandes de 10 segons. Que s'estovi, però que no es desfaci. No és el millor, però funciona.
Tenir un parell de bols, els meus de vidre.
Fer servir una espàtula còmoda i no massa tova. La massa de galetes es espessa i si l'espàtula cedeix costa el doble de barrejar. A mi em funciona barrejar amb l'espàtula, tot i que pot fer-se amb les mans, no m'agrada massa embrutar-me les mans :O) Només toco la massa amb les mans quan ja ha reposat.

diumenge, 16 de gener del 2011

Copa Lleugera

Per cap d'any vaig demanar-li a la meva germana que portés el raïm (que per cert estava d'allò més bo!  res a veure amb els raïms de grans enormes i gust plastificat) i quelcom de postres per arrodonir el sopar.



La Mireia va delir-nos amb aquesta copa senzillisima de preparar, lleugera, fresca  i deliciosa :O) hihihi Aquestes si que són unes postres Súper-Mega-Fàcils de fer de totes totes. Són d'obrir la nevera, presentar, servir i gaudir !!!

Productes:
  • Iogurt natural ensucrat (o natural i l'endolcim un xic)
  • Sorbet de llimona (personalment millor sense 'tropezones')
  • Gerds frescos ( en el seu defecte Mores, maduixetes o qualsevol altre fruit vermell)


Preparació - Presentació:
Convé muntar la copa just abans de servir per evitar que el sorbet de llimona es desfaci. Primer cal posar xarrup de llimona a la base de la copa, omplint aproximadament 1/3 de la seva capacitat. Aleshores posar-hi el iogurt natural ensucrat i finalment decorar amb els fruits vermells. 
Si és vol és pot empolsinar amb sucre llustre.


diumenge, 9 de gener del 2011

Sesame Street Cupcakes de Vainilla

La meva neboda Àstrid ahir va fer 18 anys i vaig portar-li una safata de cupcakes inspirats en els personatges de Barri Sèsam. Val a dir que entre la canalla van triomfar :O) 
Ara que hi penso ... fa un parell o tres d'anys vaig regalar-li una samarreta del monstre de les galetes! Bé, Àstrid, pel que sigui  em recordes a ell :O) !!! hihihi


He fet servir cupcakes de vainilla i els he decorat amb el Decorating Icing preparat de Wilton. Com que ja tenia clar que volia fer el Monstre de les Galetes, l'Elmo i l'Òscar, el monstre verd que vivia a un cubell de deixalles, vaig comprar els colors amb temps.


Ingredients pels cupcakes de vainilla:
Surten 30 unitats de mida normal.
  • 1 cup / 230gr de mantega tova  
  • 1 i 1/3 cups / 260gr de sucre blanc
  • 6 ous
  • 2 tsp / cullerades mida cafè de vainilla
  • la pell de 2 llimones
  • 3 cups / 400gr de farina
  • 3 tsp / cullerades mida cafè de llevat (12gr)
  • 1/2 tsp / cullerades mida cafè de sal
  • 1/2 cup / 120ml de llet
Preparació:
En un bol batre la mantega tova amb el sure (jo, amb varilles de tota la vida).
Afegir els ous d'un en un per tal que sincorporin bé.
Aleshores aferir-hi la pell (neta i aixuta) ratllada de dues llimones i la vainilla. Queda una massa molt líquida (és així, no cal patir :O) )
En un altre bol convé barrejar la farina, la sal i el llevat.
Finalment cal anar abocant la mescla de farina d'una banda i la llet de l'altra a la mescla de mantega+sucre+ous... Per que no surtin grumolls cal afegir primer només una cullerada de farina i fer-la incorporar, aleshores una altra. Alternar incorporació de farina i rajolí de llet tèbia per anar lligant la massa.  Quan la massa ja té consistència podem posar l'equivalent a 5 cullerades de farina alhora, remenar i aleshores rajolí de llet, farina una altra vegada...  fins acabar amb la llet i la farina. 
La textura d'aquesta massa de cupcakes de vainilla fa que sigui molt fàcil de posar a les cassoletes amb una cullerada sopera. No cal bossa ni màniga :O) Te un gust suau i és més aviat densa per això accepta tota mena de cobertures humides, dolces i cremoses.
Coure al forn pre-escalfat a 180ºC de 18 a 20 minuts o fins que siguin daurats.

Decoració:
Pot fer-se amb una buttercream cassolana o amb qualsevol cobetura (que pugui tenyir-se) amb prou consistència. 
Jo per no complicarme en excés he fet servir: 
  • Tubs de Decorating Icing de Wilton en blau, verd fulla, vermell de nadal i negre.
  • Boquilles Wilton números 3, 129 i 233
  • Adaptador de boquilles Witon. Els adaptadors a banda de funcionar per muntar mànigues pastisseres s'adapten als tubs de Wilton i va genial :O)
  • Fondant blanc sobrer que tenia a la nevera (es pot substituir per llaminadures...) per fer els ulls
Per al pèl del Monstre de les Galetes i de lÒscar he fet servir la boquilla 233, per al pèl de l'Elmo i per les celles de l'Òscar la 129 i la 3 l'he fet sevir per a les boques.
Per fer els 8 cupcakes del monstre de les galetes he fet servir un tub sencer de color blau (per l'Òscar un de verd) En canvi per l'Elmo m'ha calgut un tub i mitg.
Llàstima que no tenia groc... m'he quedat amb les ganes de fer la gallina Paponata:O)

FELIÇ ANY NOU a tothom!!!