divendres, 9 d’abril del 2010

Mona d'Ametlla

Enguany la Mona per als celíacs de la família ha estat inspiradora. Se m'ha ocorregut substituir la farina de blat per ametlla molta en lloc de per farina de blat de moro...  una mica a lo Financiers una mica a lo Tarta de Santiago... La qüestió és que la massa tenia un aspecte de souffle insuperable i feina una pinta tremenda !!! La Lluïsa diu que "els ha encantat i que estava deliciosa"  A veure... penso que  potser he trobat LA recepta bàsica de bescuit per als pastissos sense gluten :O) Yihaaaa.


Ingredients pel pastís:
  • 7 ous mitjanets
  • 110 gr de sucre
  • 250 gr d'ametlla molta
Ingredients per l'almívar:
  • 100ml d'aigua
  • 100gr de sucre
  • rajolinet suc de llimona
Ingredients per la crema de rovell/gemma:
  • 431gr d'ou (uns 5 ó 6 ous)
  • 180ml d'aigua
  • 431gr de sucre (el mateix pes que els ous sense closca)
  • 20gr Maizena
També cal:
  • 4 cullerades generoses de melmelada d'albercoc
  • Plomes, pollets, ous de xocolata, confits, ametlla filetejada, cireres confitades...
Preparació del pastís:
Separar els rovells de les clares. Batre els rovells amb el sucre fins que blanquegin i augmentin de volum. A banda batre les clares a punt de neu i aleshores incorporar-les suaument amb moviments envolvents. A continuació afegir-hi l'ametlla molta suaument.
Coure 25-27 minuts a 170ºC

Preparació de l'almívar:
En un casso posar l’aigua, el sucre i el rajolí de suc de llimona, anar remenant fins que el sucre es dissolgui completament. Retirar del foc i deixar atemperar. 

Preparació de la crema de rovell/gemma:
Barrejar els ous amb l'aigua, batre-ho una mica i passar-ho per un colador. A banda barrejar el sucre amb la maizena i incorporar-los a la barreja d'ous i aigua. Posar en un cassó al foc remenant constantment amb unes barilles. Quan comenci a espessir i agafi la consistència que volem s'ha de retirar del foc. Cal estendre de seguida aquesta crema al damunt una planxa d'acer o al marbre per tal d'atemperar-la el més aviat possible.

Muntatge:
Obrir el pastis per la meitat amb un nivellador o bé amb un ganivet de serra. Impregnar bé amb l'almívar, farcir amb la melmelada d'albercoc i tapar. Recobrir tot el pastís amb la crema de gemma i decorar al gust

4 comentaris:

  1. Està molt bé tenir receptes alternatives com aquestes, la celíquia cada vegada està més extesa i val la pena cuinar per tothom! A més, els nens celíacs bé es mereixen tenir també la seva mOna, oi? T?ha quedat fantàstica!

    ResponElimina
  2. Els nebots, jiji i també la cunyi, bé es mereixen l'esforç de trovar receptes llamineres per a ells. Aquesta feia una pinta tant bona que la repetiré per a tothom :O) Gràcies Gemma

    ResponElimina
  3. Nena, quin be de Déu de mones, i cada una millor que l'anterior! Totes preciioses.
    I aquesta troballa de coc per als celiacs és esplèndida, la meva mare també ho és, però com que també té intolerància a la clara d'ou i a la lactosa em sembla que se l'haurà de mirar!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  4. jijiji gràcies Dolça :O)
    Uix... això de la clara d'ou ha de ser complicat, no?

    ResponElimina

Els teus comentaris i/o suggeriments són més que benvinguts.
Gràcies per passar per aquí