Enguany la Mona per als celíacs de la família ha estat inspiradora. Se m'ha ocorregut substituir la farina de blat per ametlla molta en lloc de per farina de blat de moro... una mica a lo Financiers una mica a lo Tarta de Santiago... La qüestió és que la massa tenia un aspecte de souffle insuperable i feina una pinta tremenda !!! La Lluïsa diu que "els ha encantat i que estava deliciosa" A veure... penso que potser he trobat LA recepta bàsica de bescuit per als pastissos sense gluten :O) Yihaaaa.
Ingredients pel pastís:
- 7 ous mitjanets
- 110 gr de sucre
- 250 gr d'ametlla molta
- 100ml d'aigua
- 100gr de sucre
- rajolinet suc de llimona
- 431gr d'ou (uns 5 ó 6 ous)
- 180ml d'aigua
- 431gr de sucre (el mateix pes que els ous sense closca)
- 20gr Maizena
- 4 cullerades generoses de melmelada d'albercoc
- Plomes, pollets, ous de xocolata, confits, ametlla filetejada, cireres confitades...
Separar els rovells de les clares. Batre els rovells amb el sucre fins que blanquegin i augmentin de volum. A banda batre les clares a punt de neu i aleshores incorporar-les suaument amb moviments envolvents. A continuació afegir-hi l'ametlla molta suaument.
Coure 25-27 minuts a 170ºCPreparació de l'almívar:
En un casso posar l’aigua, el sucre i el rajolí de suc de llimona, anar remenant fins que el sucre es dissolgui completament. Retirar del foc i deixar atemperar.
Preparació de la crema de rovell/gemma:
Barrejar els ous amb l'aigua, batre-ho una mica i passar-ho per un colador. A banda barrejar el sucre amb la maizena i incorporar-los a la barreja d'ous i aigua. Posar en un cassó al foc remenant constantment amb unes barilles. Quan comenci a espessir i agafi la consistència que volem s'ha de retirar del foc. Cal estendre de seguida aquesta crema al damunt una planxa d'acer o al marbre per tal d'atemperar-la el més aviat possible.
Muntatge:
Obrir el pastis per la meitat amb un nivellador o bé amb un ganivet de serra. Impregnar bé amb l'almívar, farcir amb la melmelada d'albercoc i tapar. Recobrir tot el pastís amb la crema de gemma i decorar al gust
Està molt bé tenir receptes alternatives com aquestes, la celíquia cada vegada està més extesa i val la pena cuinar per tothom! A més, els nens celíacs bé es mereixen tenir també la seva mOna, oi? T?ha quedat fantàstica!
ResponEliminaEls nebots, jiji i també la cunyi, bé es mereixen l'esforç de trovar receptes llamineres per a ells. Aquesta feia una pinta tant bona que la repetiré per a tothom :O) Gràcies Gemma
ResponEliminaNena, quin be de Déu de mones, i cada una millor que l'anterior! Totes preciioses.
ResponEliminaI aquesta troballa de coc per als celiacs és esplèndida, la meva mare també ho és, però com que també té intolerància a la clara d'ou i a la lactosa em sembla que se l'haurà de mirar!
PTNTS
Dolça
jijiji gràcies Dolça :O)
ResponEliminaUix... això de la clara d'ou ha de ser complicat, no?