dimarts, 16 de novembre de 2010

Pastís de Tardor

Ha estat l'aniversari de noces d'uns molt bons amics dels meus pares, ella, a més a més, feia anys !!! Així que ma mare va demanar-me si podia fer un pastís per regalar-los-hi. Com que la Montse és una gran boletaire de seguida em vàren venir al cap algunes idees :O)


Vaig fer un Madeira Sponge Cake de vainilla farcit de crema de formatge i decorat amb fondant. Simplement De-Li-Ciós !!! Ummmm nyam nyam


Ingredients pel MSC de vainilla:
  • 6 Ous
  • 300g de mantega pomada/a temperatura ambient
  • 300 gr de sucre
  • 450 gr de farina
  • 2 cullerades o 3 de llevat (Royal)
  • Polsim de sal
  • Una culleradeta d'essència de vainilla
Per guarnir:
  • Fondant (=sugarpaste o pasta de azúcar) de color blanc (Regalice)
  • Pasta para modelar (Balina)
  • Colorant alimentari
  • Decorating icing de Wilton per als detalls
  • Escuradents
Preparació del Pastís:
Batre la mantega tova i el sucre fins que blanquegin (ho he fet a mà) i augmentin de volum. Aleshores afegir els ous, un a un, i continuar batent.
Tamisar la farina, el llevat i la sal i incorporar-los a la barreja anterior poc a poc i sense parar de remenar.
Posar en un motlle engreixat i un xic enfarinat.
Coure 40 minuts, pel cap baix, o fins que sigui cuit al forn prescalfat a 160 º
Deixar refredar completament.

Preparar un Almibar amb:
  • 100 ml aigua
  • 100gr sucre
En un casso posar l’aigua i el sucre i anar remenant fins que el sucre es dissolgui completament. Retirar del foc.

Crema de Formatge Phyladelphia:
  • 1 terrina de formatge crema tipus philadelphia (a temperatura ambient)
  • 1 culleradeta de vainilla liquida o bé una de vainilla ensucrada
  • 3 cullerades de margarina (a temperatura ambient)
  • 200-250 gr de sucre glass
Batre (pot ser manualment) la mantega tova, el formatge i la vainilla. Aleshores anar incorporant el sucre a cullerades fins aconseguir la consistència suficient per usar-lo com crema.



Muntatge:
Amb l'ajuda del ganibet del pà he nivellat i seccionat el pastís en tres capes. He posat almíbar amb un pinzell de silicona a cada una de les capes i les he untat amb la crema de formatge. Montar de nou tot el bescuit per poder untar bé els laterals i la tapa. Reservar.
A banda empolsinar amb sucre glas el marbre (o una superfície absolutament neta) i extendre el fondant amb el curró fins aconseguir un disc prou gran per recobrir tot el pastís. Com que jo faig el fondant primet primet (d'uns 3 mm) sempre he de repetir l'operació diverses vegades perque s'em trenca :O) És qüestió de pendre paciència i anar fent amb calma. Ajuda molt enroscar el fondant al curró a l'hora d'aixecar-lo del marbre per poder desenrollar-lo al damunt del pastís. 
Un cop tenim el pastís farcit i cobert de fondant és el moment de deixar volar la imaginació i decorar-lo. 
Tenia una "pasta para modelar" de la casa Balina i, com que no tenia temps de fer el massapà que volia, vaig fer-la servir. M'ha anat de fà-bu-la !!!
Carabasses: He tenyit de color taronja un grapadet per fer les carabasses. L'he dividit en boles de diverses mides, les he esclafat un xic amb les mans i amb l'ajuda d'un escuradents he marcat les betes.
Bolets: D'altra banda he fet els peus dels bolents fent un xurro i els barrets fent una pilota i donant-li forma amb els dits. Aleshores amb un escuradents rodó he unit el barret amb el peu i amb un altre el peu al pastís. Ha quedat absolutament ferm :O)
Amb un pinzell aixut he donat color als bolets, mullant lleugerament els fils amb colorant i treient l'ecces de líquit. Així, amb el pinzell sec però amb color he pintat el peu (de marró) i el barret (groc i marró)
Circells: El darrers detalls han estat els circells arrinxolats de les carabasses. Primer vaig intentar de fer-los la 'pasta para modelar', però no sortien com volia. Anava justa de temps i quan pensaba en els candy melts de color verd, vaig recordar que tenia 'decorating Icing' de la casa Wilton al rebost. Perfecte! Ràpid, fàcil i súper net. Només obrir, col·locar la broqueta (boquilla) i Tachaaan.
Confesso que vaig tenir la temptació de fer filigranes de circells per toooot el pastís :O)   

Observacions:
Podem guardar la crema de formatge sobrera en un pot de vidre a la nevera ben bé un parell de setmanes.
El tros de pastís que m'ha quedat en nivellar-lo l'he congelat per a futurs cake pops o cake balls :O) Abans quedava en un plat a l'espera que anessim agafant bocinets i si passaven els dies: cap a la brossa, ara: Nooop :O)

8 comentaris:

  1. WOOOOOOWW, t'ha quedat genial, m'encanten els pastissos decorats, segur que aquest va triomfar!!!!
    Petonets

    ResponElimina
  2. Uau, espectacular, t'ha quedat fantàstic1 El trobo molt ben decorat, ideal per a un pastís d'aniversari de noces... i molt de tardor també. Tot i la feina que porta, segur que els teus amics van quedar encantats i recompensa de sobres l'esforç ;)

    ResponElimina
  3. Quina artistassa!!! Felicitats! T'ha quedat genial! I trobo que els bolets et van quedar molt autèntics! :)
    Segur que els amics dels teus pares devien quedar encantats, oi?
    Petons!

    ResponElimina
  4. Carmen; a mi també!!! M'encanta donar-los el toc personalitzat :O)

    Gemma; és veritat que es entretingut de fer, però, m'ho passo taaant bé :o) hihihi

    Mercè; Gràcies. Estic contenta :O) de vegades t'imagines el que vols fer clarissimament però troves moltes dificultats a l'hora de materialitzar-ho. Aquí ha estat bufar i fer ampolles. Sip, els va fer molta il·lusió

    ResponElimina
  5. Senzillament genial!!!! de debò! Ets una artista!!

    ResponElimina
  6. Brutal aquest pastís tardorenc, segur que els amics dels teus pares van xalar de valent davant tan magnífica, obra d'art! Petons preciosa.

    ResponElimina
  7. Tast de cuina i vermells gràcies :O)

    ResponElimina
  8. Que bonita te quedo! las calabazas estan perfectas! muy mona!
    Un besito

    ResponElimina

Els teus comentaris i/o suggeriments són més que benvinguts.
Gràcies per passar per aquí